Skip to content

Klassikkoveneitä venemessuilla!

  • Mahogany Yachting Society ry:n klassiset veneet -osaston helmet 2023
  • Puuveneveistäjät ry:n veneitä

OSTA LIPUT

Tutustu klassikkoveneisiin!

 Alla löydät Mahogany Yachting Society ry:n Klassiset veneet -osaston helmet 2023.
Venemessuilla pääset tutustumaan  Puuveneveistäjät ry:n esittelemiin mestariteoksiin kunnostetuista veneistä.

Mahogany Yachting Society ry

Noak

Noak on Andrée & Rosenqvistin veistämöllä vuonna 1911 rakennettu moottorivene. Noak on ollut Oksalan suvun omistuksessa kolmen sukupolven ajan, kunnes sen uusi elämä alkoi osana Ismo Postareffin merkittävää kokoelmaa Pohjois-Päijänteellä.  Veneen alarunko on punahonkaa, parraslaudat ja kajuutta mahonkia. Kooltaan 7,5 x 2 m:n vene on pitkälti alkuperäisessä kunnossa ja siinä on paljon alkuperäisiä varusteita. Perimätieto kertoo, että Noakin on tuonut Päijänteelle Jyväskylän ratatöitä johtanut venäläinen upseeri Nikolai Lisitsin. Talvella 1917-1918 hän on myynyt veneen jyväskyläläiselle kauppiaalle. Noak-veneestä sekä vuosisadan alun moottoriveneilystä on julkaistu kirja, joka on myynnissä MYS:n osastolla.

VIGGEN  mahonkinen yhteys- ja retkivene

Rakennettu Porvoon Pellingissä 1961 Albert Gustavsson ja Holger Liljeström toimesta Per-Ole Blomqvistin piirustusten mukaan.  VIGGEN toimi Blomqvistin perheen yhteysveneenä Helsingin ja Pirttisaaren välillä sekä retkiveneenä saaristossa. Se oli NJK:n rekisterissä 1961-67 sekä HMVK:ssa 1967-77. Nykyisen omistajaperheen retkiveneenä Ahvenanmaan ja Pyhtään Kaunissaaren välisellä merialueella se on toiminut vuodesta 1977.

VIGGEN oli alunperin akselivetoinen ja saavutti noin 10-12 solmun matkavauhdin. 2018 vene päätettiin palauttaa entiseen loistoonsa ja samalla tekniikka päivitettiin Volvo-Penta D-3 140 moottorilla ja SX vetolaitteella.

Veneveistämö Teemu Virtasen veistämö kunnosti venettä mm vaihtamalla n 40 murtunutta painokaarta, uusimalla kannet ja a tukemalla pohjan uusilla palkeilla. Entisöinnin täydensi uudet kalusteet ja turkkilevyt sekä kromatut ikkunalistat. Lopuksi VIGGENIN pinnat lakattiin Teemun veistämön uudessa pintakäsittelyhallissa.

1940-luvun henkinen Gentlemens racer

Jyväskyläläinen Jaakko Malinen teki omin käsin amerikkalaisten piirustusten pohjalta 1940-luvun herrasmiesten vauhdikkaan tuulilasiveneen. Jaakko muokkasi mieleisekseen 6 metrisen veneen piirustuksia ja  veneessä onkin Riva-henkisyyttä laadukkaissa yksityiskohdissa. Veneessä on moderni V6 moottori, joka kuljettaa sujuvasti yli 35 solmua.

Mahonkirunkoinen kaunotar valmistui 2016.

Mahonkinen purjekanotti Red Sky Yachts

Veneveistäjä Allan Savolainen teki taidonnäytteenä kaksimastoisen limisaumaisen  mahonkisen purjekanootin, jossa on saarniset kaaret. Vene on toiminut Kotkan Puuvenekeskuksessa toimivan Red Sky Yachtsin maskottina ja sympaattisena työnäytteenä.

Puuveneveistäjät ry

Puuveneveistäjät esittelee moderneja ja perinteisiä puuveneitä

Puuveneveistäjien yhdistys on täyttänyt 30 vuotta ja esittelee venemessuilla kymmenen upeaa venettä. Osastolla on myynnissä juhlajulkaisu VeneenVeistäjä-lehdestä ja arpajaiset, joissa voi voittaa oman puuveneen, jonka on veistänyt Rauno Tuovinen. Vene on Sandön 430 soutuvene, joka on rakennettu männystä ja mahongista (4.3 x 1.45). Sandön-soutuveneen lisäksi osastolla on esillä seuraavat veneet:

Tyyppivene

Yhdistyksen oma, apurahoin toteutettu hanke, 2000-luvun puuvenemalliln kehittäminen kulminoituu Tyyppivene-nimellä tunnetun prototyypin ensiesiintymiseen messuilla. Malli on 6,5 metrinen pulpettivene, joka on alusta alkaen suunniteltu hyödyntämään sähkömoottoreiden toistaiseksi vaatimattomat tehot, mutta soveltuu toki myös perinteiselle perämoottorille, sallittu maksimiteho 25 hv. Puoliliukuva, kapea runko on kevytkulkuinen, huippunopeus on n. 12 solmua, ja tehontarve tuolla nopeudella vain n. 12 hevosvoimaa. Veneen on suunnitellut Jarmo Häkkinen ja prototyypin ovat rakentaneet yhdistyksen tilauksesta Norboats ky sekä Nordic Craft yhteistyönä. Keväällä tehtävien ajokokeiden sekä CE-sertifioinnin jälkeen tyyppivenettä saavat halutessaan rakentaa kaikki veistäjien yhdistyksen jäsenet.

Lue lisää

 

Red Sky Yachts

Vaativista restauroinneista sekä uudisrakenteista tunnettu Kotkalainen veistämö tuo osastolle huippumodernin Red Sky 29 Antibes -mallin, sekä perinteisemmän, amerikkalaistyylisen Seafarer 25 -mallin.

Red Sky 29 on moduulirakenteinen, kuiturakenteinen pohjamoduuli sisältää veneen elektroniikkainfrastruktuurin, optimaalisesti sijoitetun polttoainetankin, keulapotkurin sekä asennusalustan lisävarusteena saatavalle Gyrovakaajalle. Pohjamoduulin voi täydentää neljällä erilaisella päälirakenteella sekä RIBillä. Yläosien rakenteet voidaan toteuttaa laminoidulla hiilikuituvahvisteisella puurakenteella tai laminoidulla epoksivaahtoytimellä.

Lue lisää

Saimaan Puuvene

Saimaan Puuveneen soutuveneet, Wäinö ja Aino, pohjautuvat perinteisiin järvisuomen malleihin, mutta on rakennettu nykyaikaisia materiaaleja hyödyntäen. Historialliset mallit ovat saaneet D.O. Saimaa – alueellisen laatu- ja alkuperämerkin.

Lue lisää

Nordic Craft

Nordic Caft yhdistää pursi-, soutu- ja moottorivenemalleissaan modernin ja huolettoman vaneri-epoksirakenteen klassiseen ja historialliseen työvene-estetiikkaan. Lopputuloksena on suorituskykyisiä, kevyitä ja helppohuoltoisia käyttöveneitä ajattomalla ulkoasulla. Uudisrakenteisiin erikoistunut veistämö tuo messuille Iain Oughtredin suunnitteleman Elfyn soutupurrren sekä Doug Hylanin suunnitteleman Point Comfort 18 moottoriveneen. 

Lue lisää

 

Algot pirtuvene

Kunnostustöitä tekevä sekä uusia puuveneitä rakentava veneveistämö J. Palviainen tuo messuille pirtukuningas Algot Niskan mukaan nimetyn Algot pirtuveneen. Mäntyrunkoinen 1930-40 luvun piirustuksiin perustuva vene valmistui vuonna 2013.

Lue lisää

Arpajaisvene

Veistäjien osastolla on jälleen mahdollisuus voittaa oma puuvene ostamalla arvan.

Veneen on veistäjänyt Rauno Tuovinen.

Arpajaisveneen malli:

Soutuvene Sandön 430, historiallinen vene

Pituus 4,3m, leveys 1,45m. Rakennusmateriaali: mänty, mahonki.

Lue lisää

Utö 21

Veneveistämö Veistovene tuo Utö 21 -moottoriveneen Kohta 30-vuoden ajan toiminnassa ollut puuveneiden korjaus- ja muutostöihin erikoistunut veistämö tuo osastolle kunnostamansa klassikon, Utö 21 -moottoriveneen. Arvostettu malli on tunnettu vahvasta rakenteestaan ja hyvistä ajo-ominaisuuksistaan.

Lue lisää

OSTA LIPUT