Skip to content

Vene Båt on kalastuksen ykköstapahtuma Suomessa

Venemessulla esitellään laajasti kalastuksen uusimpia trendejä, välineitä ja varusteita. Tarjolla on erittäin laadukasta kalastusohjelmaa kaikille vapaa-ajankalastuksesta kiinnostuneille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Vapaa-ajankalastuksen sisältö jatkaa kasvua kun perhokalastus liittyy Vene 25 Båt -messuilla vihdoin mukaan tarjontaan.

Yhteistyössä: Kukko, Alutroll Tohatsu

Osta liput

Ohjelma

 

 

Suomen ykköstapahtuma kalastuksen saralla

Messuilla esitellään laajasti kalastuksen uusimpia trendejä, välineitä ja varusteita. Venemessut tarjoavat erittäin laadukasta kalastusohjelmaa kaikille vapaa-ajankalastuksesta kiinnostuneille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Esiintyjäkaarti koostuu kalastusoppaista, maan kovimmista urheilukalastajista sekä muista alan huippuosaajista ja persoonista. Lavalla kuullaan kalastusoppaiden mm, Mika ”Haukikoira” Vornasen, Jani Ollikaisen, Timo Salmelan ja Ari Paatajan opastusta kalastuksen saloihin ja saadaan hyviä vinkkejä erilaisiin kalastustyyleihin. 

Laadukas kalastuksen ohjelmasisältö esittäytyy yleisölle alueen kolmella ohjelmaestradilla; Alutroll-Tohatsu-ohjelmalavalla, Aalto-altaalla ja Perhonheittobaanalla.  Alueen juontajia ovat vesiurheilun puolella Aleksi Halen ja kalastuksessa Mikko ”Peltsi” Peltola. Vene 25 Båt -messuilla on tuttuun tapaan allas vesiharrasteille ja kalastukselle sekä sukellusallas ja uutuutena perhokalastuksen tarkoitettu perhobaana.  

Näytteilleasettajina venemessujen kalastusalueella ovat mm. Ruoto, Ursuit, SIA Fishboat, Kalastajan Kanava, Suomen Vapaa-ajankalastajat, Haukikoira, Waltic, Tiura, Kalzu Divari, OPM, HK Varma, Fly Frontiers, Garmin Nordic, Comstedt Finland, Vision Group sekä Päijän Boats. 

Suomalainen Vision Group lanseeraa venemessuilla uuden Aava-virvelivapamerkin. Perinteisesti Vision Fly Fishing perhokalastuksesta tunnettu Vision Group laajentaa toimintaansa virvelikalastuksen puolelle. 

 

 

Yhteistyössä

Perhokalastusta ja testausta perhoheittobaanalla 

 

Perhokalastus liittyy vihdoin venemessujen tarjontaan. Kalastusalueella esitellään perhokalastusvälineitä ja -varusteita ja luvassa on laadukasta ohjelmaa sekä opastusta alan huippujen toimesta. Yleisö voi testata perhovapoja – ja välineitä perhonheittobaanalla. 

Messujen toisena viikonloppuna messuilla vierailevat Hardyn Alistair Dandie ja Howard Croston, joista viimeksi mainittu on perhokalastuksen maailmanmestari sekä henkilökohtaisella että joukkuetasolla. Mukana menossa ovat lisäksi mm. Kari ”Hissu” Hietalahti ja Sami Pilve.  

Perhokalastusbrändeistä ovat mukana Greys, Guideline, Hardy, Simms, Vision ja Airflo. 

Perhobaanasta vastaava kalastusopas, perhokalastuskouluttaja ja Suomen perhokalastusmaajoukkueen kipparinakin toiminut Jani Ollikainen Merimaskusta on paikalla kaikkina messupäivinä ja pyörittää baanan toimintaa ja opastaa perhokalastuksessa.  

”Perhokalastus on muuttunut kansanlajiksi ja sen suosio on kasvanut huikeasti. Välineiden saatavuus on helpottunut ja naisetkin ovat löytäneet perhokalastuksen. Hienoa, että perhokalastus pääsee nyt osaksi venemessujen kalastusaluetta ja mukaan kalastuksen ykköstapahtumaan. Perhobaanalla tullaan järjestämään myös erilaisia kisailuja ja esittelyjä. Ääneen pääsevät viikonloppujen aikana perhobrändien lähettiläät ja muut kiinnostavat perhokalastajat”, kertoo Ollikainen. 

 

Kisailut perhobaanalla 

Koko venemessujen ajan yleisö voi osallistua pituus- ja tarkkuusheittokisoihin perhobaanalla. Osallistujat palkitaan ja koko venemessujen tilastovoittajille on luvassa isommat palkinnot. 

Veneitä, varusteita ja tarvikkeita

Tapahtuma kiinnostaa laajasti vapaa-ajankalastajia, jotka tulevat kalastusvälineiden ja -varusteiden lisäksi seuraamaan ohjelmaa ja tutustumaan kalastusveneisiin. Messuilla on vuosittain esittelyssä useita kalastusveneitä, jotka ovat varustettu uusimmilla tekniikoilla. Kalastajan Kanavan osastolla on mm. Alutroll 465 Trooper. Esillä on myös Vizion-veneitä ja Kimple -alumiiniveneitä. Muitakin kalastuskäyttöön suunniteltuja veneitä on tulossa mukaan.

Näytteilleasettajina venemessujen kalastusalueella ovat mm. Ruoto, Ursuit, SIA Fishboat, Kalastajan Kanava, Suomen Vapaa-ajankalastajat, Haukikoira, Waltic, Tiura, Kalzu Divari, OPM, HK Varma, Fly Frontiers, Garmin Nordic, Comstedt Finland, Vision Group sekä Päijän Boats. Suomalainen Vision Group lanseeraa venemessuilla uuden Aava-virvelivapamerkin. Perinteisesti puhtaasti perhokalastusbrändinä tunnettu Vision laventaa näin tarjontaansa virvelikalastuksen puolelle.

Käsityöläisten tori

Käsityöläisten torilla esitellään nimensä mukaisesti upeita käsintehtyjä uistimia, perhoja ja muita kalastukseen ja eräilyyn liittyviä töitä kotimaisten taitureiden toimesta. Mukaan ovat jo ilmoittautuneet Monkey Lure Factory, J-King Fishing, Mörköpaja, JH-Lures (Fättis), Kalossi Tmi, Leppic Knives, Rocket Science Tackle Company,  PLM-Uistin  ja Lord Vaaput. Myös perhonsitojia on paikalla.

Predator Masters with Ruoto 2024 nostaa tunnelman kattoon 

Predator Masters with Ruoto 2024 -kilpakalastusohjelman finaalinäytös ja palkintoseremoniat pidetään lauantaina 10.2.2024. Suomen kovimmat urheilukalastajat ottavat mittaa toisistaan ahvenen, kuhan ja hauen kalastuksessa ja perinteeksi muodostunut finaali venemessuilla kerää katsomot täyteen. Vuoden 2024 kisatiimit ovat CWC (Mika Mäkelä & Andreas Seger), Garmin (Jani Haavisto & Tomi Tikkanen), Rapala (Kimmo Mänttäri & Sami Karhu), Westin (Hannu Vesaranta & Mikey Sarelin), Ruoto (Janne Mäkelä Kalle Koivusalo) sekä Lowrance (Antti Kalliosaari & Jani Tossavainen).

Kalastajan Kanava on myös tuttuun tapaan vahvasti mukana messuilla. Ohjelmassa on muun muassa suositun Tuntemattomien kalavesien tulkit -sarjan traileri ja sarjan esittely. Venemessuilla palkitaan vuosittain Vuoden kalamies ja Vuoden kalastusopas – niin tälläkin kertaa.

 

Kalastusveneet esillä 

Venemessuilla on vuosittain esittelyssä useita kalastusveneitä, jotka ovat varustettu uusimmilla tekniikoilla. Messuilla esitellään mm. Vizion-vene ja Kimple-alumiinivene sekä Kalastajan Kanavan osastolla Finval 595 FishPro DC, Alutroll 465 Trooper ja Päijän 471L Special Edition. Muitakin kalastuskäyttöön suunniteltuja veneitä on tulossa mukaan. 

Vuoden kalamies ja kalastusopas –nimitykset  

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry:n kokoama raati nimittää vuoden kalamiehen ja kalastusoppaan venemessujen yhteydessä. Kunniakirjat jakaa tänä vuonna maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, Kimmo Korpua (Suomalaisen kalastumatkailun edistämisseura Skes Ry puheenjohtaja) sekä Markus Ratinen.

Jakotilaisuus perjantaina 7.2. klo 15:00-15:20 Alutroll-Tohatsu-lavalla.

Pohjolan kalat -näyttely ja maalausesitys

Suomen kalat kuvittanut kalataiteilija Sakke Yrjölä on uuden haasteen edessä. Hän on ottanut tavoitteekseen kuvittaa pohjolan kalat. Sisävesilajit on jo kuvitettu, mutta Koillis-Atlantin vesissä, Norjan- ja Jäämeressä riittää jännittäviä lajeja rantamatalasta syvyyksiin. Yrjölä käy kalastamassa ja dokumentoimassa lajeja Skandinavian länsirannikolla etelästä pohjoiseen. Tavoitteena on kuvakirja Skandinavian rannikon lajikirjosta vuoteen 2030 mennessä. Lajit tuodaan yleisön nähtäviksi myös muissa printtiformaateissa.

Venemessuilla on näytteillä 32 uutta lajikuvaa. Kävijät pääsevät tutustumaan hänen kuvittamistekniikkaansa livenä. Taiteilija maalaa messuilla ollessaan uutta lajikuvaa. Julisteita, kirjoja ja kortteja on ostettavissa Ruodon osastolta. Taiteilija signeeraa tarvittaessa kuvia ja kirjoja osastollaan.

Löydät näyttelyn Kalastuksen Alutroll-Tohatsu-lavan vierestä.

Kalastajan Kanava tuo venemessuille kolme erikokoista kalastukseen varusteltua venettä 

Kalastajan Kanava on myös tuttuun tapaan vahvasti mukana messuilla. Ohjelmassa on muun muassa suositun Tuntemattomien kalavesien tulkit 4-sarjan traileri ja sarjan esittely. Turvallisuusasioista Kalastajan Kanava keskustelee yhdessä Päivän Boatsin ja Ursuitin kanssa otsikolla Soutuvenettä kaatamassa. Lisäksi Kalastajan Kanavan Jyri Kuusisalo opastaa Alutroll-Tohatsu-ohjelmalavalla jigikalastusta aloittelijoilla ja kuinka saada suurempia ahvenia kelluvilla jigeillä sekä kertoo uudesta soutuveneen kalastusvarustelukonseptista. 

Kalastajan Kanavan osastolla ovat esittelyssä uusimpana ja isoimpana Finval 595 FishPro DC 200 hv Mercury:n perämoottorin kera. Veneessä on sekä Garminin että Lowrancen elektroniikkaa varsin monipuolisesti.  

Pienempänä kalastusveneenä näytille tulee viime vuonna messuilla lanseerattu Alutroll 465 Trooper 60 hv Tohatsun kanssa, jonka suunnitteluun Kalastajan Kanavan vetäjä Jyri Kuusisalo myös osallistui. Veneessä on pääsääntöisesti Garminin vene-elektroniikkaa. Vene on päivittynyt lanseerauksensa jälkeen joiltain osin, ja Kalastajan Kanavalla on nyt vuoden käyttökokemukset, joten kannattaa tulla haastattelemaan. 

Soutuveneosastoa edustaa Päijänin 471L Special Edition. Kalastajan Kanava lanseeraa messuilla yhteistyössä Päijänin kanssa erikoisvärisen Päijän-soutuveneen. Vene on tällä kertaa varusteltu kalastukseen sopivaksi pikakiinnikkein, joten se päivittyy minuuteissa vaikka retkeilyyn soveltuvaksi. 

Kalastajan Kanava lanseeraa yhteistyössä Rapalan kanssa uuden viehelajitelman messujen ensimmäisenä päivänä. Viehelajitelman saa messuilla vain Kalastajan Kanavan osastolta. Kalastajan Kanavan osastolle tulee myös tänä vuonna Roster.fi-venevarusteiden mallisto nähtäväksi.  

Osastolla olevat veneet

  • Finval 595 DC FISHPRO + Mercury F200
  • Alutrol 465 Trooper + Tohatsu MFS60AETL
  • Päijän 471 L “Special Edition” soutuvene + Mercury Avator 7.5e
  • Hobie Pro Angler 14 -kalastuskajakki

Suomen Vapaa-ajan Kalastajat (SVK) opastaa kalastusasioissa 

Suomen Vapaa-ajan Kalastajien osastolla 1c31 saat opastusta ja vinkkejä kalastusasioihin. 

Kalastusneuvonta  

Suomen Vapaa-ajan Kalastajilta saat tietoa vapaa-ajankalastuksen uusista tuulista ja teemoista. Eläinten hyvinvointilaki ja luonnonsuojelulaki päivittyivät tänä vuonna, kerromme miten se vaikuttaa vapaa-ajankalastukseen. Kalastonhoitomaksun maksuperuste muuttui myös, tiedätkö miten? Lisäksi on eräille kalalajeille tulossa vapaa-ajankalastajille ilmoitusvelvollisuus. Tule rohkeasti osastollemme keskustelemaan näistä ja muista vapaa-ajankalastuksen aiheista! 

Jäsenneuvonta  

Jäsenkioskilla voit liittyä mukaan SVK:n toimintaan tai jos olet jo jäsenemme, niin voit tulla keskustelemaan jäsenyydestäsi ja siihen liittyvistä asioista järjestöasiantuntijamme kanssa! Vapaa-ajankalastajien jäsenkioski Venemessuilla on avoinna lauantaina 8.2, sunnuntaina 9.2, keskiviikkona 12.2, torstaina 13.2., perjantaina 14.2, lauantaina 15.2 ja sunnuntaina 16.2. Tervetuloa!

Viehekierrätys ja -tuunaus 

Anna vieheille uusi elämä! Suomen Vapaa-ajankalastajien ja Rapalan viehekierrätys Venemessuilla! Nyt voit tuoda vanhat, käytöstä poistetut ja myös rikkinäiset uistimet keräysastiaan, josta löytyy erikseen oma luukkunsa niin lusikkauistimia, vaappuja kuin jigejäkin varten. Kerätyt lusikat ja vaaput saavat uuden elämän SVK:n jäsenseuroissa, joissa kunnostetut uistimet jäävät seurojen käyttöön ja jaettavaksi etenkin nuorille kalastusharrastuksen edistämiseksi ja uusien ihmisten kannustamiseksi kalastuksen pariin. Kunnostuskelvottomat uistimet hävitetään asianmukaisesti ja jigit kierrätetään SVK:n jigikeräyksen kautta. 

Stadin Kalajunnut pitävät la-su 15.–16.2. viehetuunauspajaa SVK:n osastolla 1c31, jossa kierrätykseen tuoduille vieheille annetaan uusi elämä ja mahdollisuus. Kalajunnut kertovat viehetuunauksen yhteydessä mielellään lisää omasta seuratoiminnastaan, eli tuunauspiste toimii samalla Kalajunnujen infopisteenä. Jos viehekierrätys ja junioritoiminta kiinnostaa, niin pistäydy ihmeessä keskustelemaan kanssamme! 

Pilkkikuu 

Helmikuu on Pilkkikuu! Mikäli olet edelleen virallista mittatarraa vailla, niin tilanteen korjaamiseksi kannattaa saapua Venemessuille ja Suomen Vapaa-ajankalastajien osastolle 1c31, jossa on pieni määrä tarroja lunastettavissa! Vuoden viileimmän kilpailun speksit ja palkinnot löydät osoitteessa https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/pilkki12 . 

Valokeilassa: Sami Pitkänen, Pulp Agency

Aalto-alueen ja kalastuksen puuhamies Sami Pitkänen tuotti tuotti vesiharrasteiden Uusi Aalto -alueen ohjelmineen ja laajensi sitä myös kalastukseen. Kaiken muun lisäksi Sami on myös lahjakas valokuvaaja, jonka valokuvanäyttely on esillä vuosittain venemessuilla.

Sami on myös heittokalastaja, jonka tähtäimessä ovat pääasiassa hauet ja meritaimenet, mutta vain keväisin ja syksyisin. Sami on viileiden vesien kalastaja ja näinä aikoina hän haluaisi viettää mahdollisimman paljon aikaa Saaristomerellä, Ahvenenmaalla tai pääkaupunkiseudun vesillä. Liveluotaus ei ole Samin juttu, vaan hän kalastaa perinteisesti kokemuksen ja aistien avulla. Kesällä Sami on retkiveneilijä ja luontoihminen, joka suuntaa avoveneellä teltan kanssa ulkosaaristoon kamera mukanaan.

Kalastuksen alue on kasvanut vuosi vuodelta ja siitä on muodostunut Suomen ykköstapahtuma kalastuksen saralla. Alueet ovat kokemuksellisia ja elämyksellisiä. Sieltä saa paljon tietoa eri lajeista ja kalastamisesta.

Samilla on jo nyt hyvä fiilis ensi helmikuun Vene 25 Båt -messuista. Hän odottaa innolla tapahtumaa ja lupailee sinne myös uutta valokuvanäyttelyä.

Kalastus on suomalaisen veneilijän suosikkiharrastus

Kalastus on veneilijöille suosittua puuhaa. Kalastus tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen ja takuulla tuoretta purtavaa veneessä. Kalojen pyydystäminen on myös yksi Suomen suosituimpia harrastuksia, sillä arvioiden mukaan kaksi miljoonaa suomalaista kalastaa joskus – osa satunnaisesti, osa hyvinkin aktiivisesti.

Onkia voi ilman lupia ja maksuja

Voit onkia ja pilkkiä ilman lupia ja maksutta. Huomioi kuitenkin koski- ja virtapaikat vaelluskalojen reiteillä. Nämä on yleensä merkitty kieltomerkein. Myös joissain erityiskohteissa onkiminen ja pilkkiminen saattaa olla kiellettyä tai luvanvaraista. Onkimiseen riittää yksinkertaisimmillaan vapa, koho, siima ja koukku kastemadolla. Onkiminen sopii varsinkin perheen pienemmille hyväksi tavaksi aloittaa kalastaminen. Onkiessa ja pilkkiessä pääsee myös pysähtymään hyvin ja rentouttamaan mielensä.

Virvelöinti sopii hyvin veneilijälle

Veneilijän kalastukseen sopii erinomaisesti virvelöinti. Välineitä löytyy moneen lähtöön ja alkuun pääsee jo pienillä hankinnoilla. Uistimiin voi halutessaan upottaa suuriakin summia ja kehitys on mennyt hurjasti eteenpäin. 18–64-vuotiaiden kalastajien tulee maksaa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi).

Lisätietoja kalastuksesta venemessujen messuklubista

Tilaa Vene Båt -messuklubikirje. Saat rahanarvoisia lippuetuja, kuulet ensimmäisenä messujen tarjonnasta ja saat vinkkejä veneilyyn, kalastukseen ja vesiurheiluun.

Liity Vene Båt -messuklubiin