Skip to content

Teemana kalastus – uusimmat trendit, välineet ja varusteet

Vene Båt -tapahtumasta saat paljon hyödyllistä tietoa ja teet hankintoja aina kalastusveneistä kalastustarvikkeisiin. Luvassa on myös mielenkiintoista ohjelmaa  kalastusmatkailusta

Yhteistyössä: Kukko ja Tohatsu.

Poimintoja alueelta

Kalastusoppaat messuilla

Katso koko ohjelma

Osta liput

 

 

Vene Båt on kalastuksen ykköstapahtuma Suomessa. 

Aalto tarjoaa erittäin laadukasta kalastusohjelmaa kaikille vapaa-ajankalastuksesta kiinnostuneille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Esiintyjäkaarti koostuu kalastusoppaista, maan kovimmista urheilukalastajista sekä muista alan huippuosaajista ja persoonista. Paikalla ovat muun muassa Ville-Matti Blomqvist, Pyry Granlund, Jani Haavisto, Jasper Pääkkönen, Antti Heinonen ja monia muita. Lue lisää täältä >>

Messuilla esitellään laajasti kalastuksen uusimpia trendejä, välineitä ja varusteita.  Kalastuselektroniikka ja sen hyödyntäminen eri kalastusmuodoissa on totuttuun tapaan vahvasti esillä. Ympäristöasiat ja vastuullisuus näkyy messuilla yhä vahvemmin myös väline- ja varustepuolen tarjoomassa. Luvassa on myös mielenkiintoista ohjelmaa  kalastusmatkailusta 

Tälläkin kertaa messuilla esitellään useita kalastusveneitä, jotka on varustettu viimeisen päälle. Messuilla lanseerataan muun muassa uusi kotimainen kompakti kalastusvene, joka komeilee Kalastajan Kanavan osastolla. Esillä on myös useita kalastustiimien ja kalastusoppaiden veneitä.

 Kalastusalueen isäntänä venemessuilla nähdään tuttuun tapaan Mikko ”Peltsi” Peltola.

Ohjelma

Ohjelmalava

 

Alutroll-Tohatsu-lava

Alutroll-Tohatsu-lavalla on luvassa monipuolista ja laadukasta ohjelmaa kaikille vapaa-ajankalastuksesta kiinnostuneille. Näkökulmia, tekniikoita, tyylejä ja vinkkejä kuullaan alan huippuosaajilta koko messujen ajan. Aiheita ovat muun muassa oikean tyyppisten välineiden valinta, kalaveneen ajaminen ja sijoittaminen kalapaikalle, luotaintekniikan hyödyntäminen ja tulkinta, heittotekniikat, kalastusmatkailu ja kalaveneen varustaminen. Myös ympäristöasiat ja vastuullisen kalastuksen teemat ovat esillä messuilla.

 

Yhteistyössä

Poiminnat kalastusalueelta

Kalastajan Kanava

Kalastajan Kanava on messuilla mukana omalla osastollaan. Osastolla on uusi Alutroll 465 Trooper kalastusvene , joka on nykypäivän kalastajan tarpeisiin suunniteltu uutuusmalli kaudelle 2023. Veneen suunnittelun takana on Alutrollin venesuunnittelija Jari Vauhkonen ja Kalastajan Kanavan Jyri Kuusisalo.

Alutroll-Tohatsu- lavalla Kalastajan Kanava esittää helmikuun lopussa julkaistavan kalastusohjelma Tuntemattomien kalavesien tulkit 3 -trailerin ennakkotunnelmineen venemessuilla lauantaina 11.2.

 

To 16.2. Seniorit kalaan ohjelmaa  Alutroll-Tahotsu- lavalla

Lava-ohjelmaa Kalastuksen Alutroll-Tahotsu- lavalla klo 11:15–15.15 välillä, tutustu tarkempiin ohjelmatietoihin ohjelmasivulta.

Opastettu venehallin kierros seniorimpaan makuun klo 15:30-16:15. Kierrokselle lähdetään yhdessä lavaohjelman jälkeen Kalastuksen alueelta Alutroll-Tohatsu lavan läheisyydestä.

Alutroll-Tohatsu- lavalla klo 16:30 kalastusveneen varustelu esimerkkeinä: Alutroll Snapper ja Trooper

Testausta ja tutustumista eri pisteissä koko päivän:  

 • Tule tutustumaan akkukäyttöisiin kairoihin  
 • Voiko paukkuliiveissä kalastaa? Tule kokeilemaan. 
 • Tule testaamaan jigikalastusvälineitä altaalle Jari Rannisto & Toni Pohjalainen opastavat alkuun 
 • Uutuusvieheet ja jigikalastusvälineet Kalastajan Kanavan osastolta
 • Tutustu pilkkikaikuluotaimiin ja vene-elektroniikkaan opastetusti (Lowrance, Humminbird, Garmin, Raymarine) 
 • Klo 17.00 jälkeen Kalastajan Kanavan osastolla: Kysy kalastuksesta Kalastajan Kanavan Jyriltä ja Anne-Maaritilta ja tutustu kolmeen eri kokoiseen kalastusveneeseen 
Katso ohjelma

#DAMBUSTERS- elokuva

Vene 23 Båt -messuilla nähdään lauantaina 18.2.2023 dokumenttielokuva #Dambusters patojen purusta ja sen mullistavasta vaikutuksesta ympäristön eheytymiseen.

Marraskuussa 2022 julkaistu #Dambusters-elokuva seuraa patojen purkamista viidessä Euroopan maassa. Suomessa kuvausryhmä vieraili Etelä-Karjalan Hiitolanjoella ja haastatteli muun muassa Jasper Pääkköstä ja WWF:n ohjelmajohtajaa Sampsa Vilhusta. Venemessujen kävijät pääsevät katsomaan dokumenttielokuvaa #Dumbusters lauantaina 18.2. Näytöksiä on kaksi klo 10.30-11.45 ja klo 14.00-15.15 pääsisäänkäynnin toisessa kerroksessa (tila 201). Elokuvaa pääsee seuraamaan 100 henkilöä. Esitykseen ei voi varata paikkoja.

Jasper Pääkkönen pitää Alutroll-Tohatsu- lavalla klo 12.00 -12.45 puheenvuoron Patojen purkaminen – tehokkain keino ennallistaa Suomen luontoa. Pääkkönen tuo esille, mitä Suomessa on saavutettu virtavesien ennallistamisessa, minkälaisia tuloksia hankkeista on saatu ja mitä seuraavaksi tapahtuu.

Puheenvuoron jälkeen keskustellaan virtavesien vapauttamista klo 12.45-13.30. Paneeliin osallistuvat näyttelijä, vaelluskala-aktiivi Jasper Pääkkönen, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Saija Koljonen (SYKE), kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n  ohjelmajohtaja Sampsa Vilhunen ja venemessujen isäntä Mikko ”Peltsi” Peltola.

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK)

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) esittelee vuoden 2023 Viehekalastuksen SM-kisoja, jotka järjestetään 16.–18.6.2023 Hartolan Jääsjärvellä. Viehekalastuksen SM-kisojen palkintona on vene, joka on nähtävillä myös venemessuilla SVK:n osastolla.

Esillä on myös Vapaa-ajankalastajien pilkkikisa, joka on käynnissä 28.2.2023 saakka. Siihen ehtii vielä mukaan hakemalla kisatarran messuilta. Nopea täytyy olla, sillä tarroja on rajoitetusti.

Viehekierrätys

Vapaa-ajankalastajien viehekierrätykseen voi tuoda tarpeettomia ja rikkinäisiä lusikkauistimia, vaappuja ja jigejä. Viehetuunauspajassa vieheet saavat uuden elämän. Tuunauspajaa pitävät messuilla Stadin Kalajunnujen edustajat, jotka näyttävät viehekunnostuksen mallia messuvieraille.  Vieheiden kierrätyspömpeli on SVK:n osastolla koko messujen ajan. Kierrätettäviä ja vanhoja vieheitä saa tuoda minä päivänä tahansa. Viehetuunaus tapahtuu messujen jälkimmäisenä viikonloppuna la-su 18.-19.2. jolloin vieheiden tuunausta voi halutessa itsekin kokeilla. Tuunatut/korjatut vieheet jäävät SVK:lle ja menee myöhemmin kauttamme eteenpäin nuorille.

Predator Masters 2023 -kalastuskilpailun finaalinäytös la 11.2 kalastuksen ohjelmalavalla

Predator Master 2023 finaalinäytös. Suomen kovimmat urheilukalastajat ottavat mittaa toisistaan suosituimpien petokalojemme; ahvenen, kuhan ja hauen kalastuksessa. Ensin kalastetaan kuhaa Simpelejärvellä, sieltä siirrytään seuraavana päivänä kalastamaan ahventa Karjalan Pyhäjärvelle ja lopulliset sijoitukset ratkaistaan haukipäivänä Pielisjoella.

Heti finaalinäytöksen perään pidetään venemessuilla perinteisen riehakkaat palkintojenjakoseremoniat. Juuri ennen Predator Masters finaalinäytöstä klo 15 kalastuksen ohjelmalavalla esiintyy taikuri Mika Värtö tehden yleisölle ”kalataikoja”. Mika on Predator Masters -tuotantotiimin jäsen.

Predator Masters 2023 tiimit:

 • Garmin: Tomi Tikkanen & Jani Haavisto
 • Westin: Mikey Sarelin & Hannu Vesaranta
 • CWC: Andreas Seger & Mika Mäkelä
 • Abu Garcia: Jani Karonen & Leo Tuomi
 • Lowrance: Pyry Granlund & Antti Kalliosaari
 • Rapala: Sami Karhu & Kimmo Mänttäri

Heti finaalinäytöksen perään pidetään perinteisen riehakkaat palkintojenjakoseremoniat.

 

 

Lisää poimintoja Kalastus-alueelta!

< Klikkaa nuolia kuvan reunassa ja katso koko ohjelma >

Vetouisteluaiheista ohjelmaa on luvassa erityisesti lauantaina 18.2. Jari Rannisto Vetouistelulehdestä saapuu kertomaan järvilohen uistelun saloista. Puolestaan merilohen uistelusta kertoo Suomenlahden uistelijoiden Rami Kuparinen. Esitysten ohella luvassa on keskustelua aiheen tiimoilta kalastuksen ohjelmalavalla.  
Messuilla on käsityöläisten kuja, josta voi ostaa uniikkeja haukijerkkejä, vaappuja ja meritaimenuistimia. Niitä esittelevät ja myyvät Jarno ”Vekkuli” Vähämäki JKing Fishing’stä, Jouni Tompuri Mörköpajasta, Aki Leppänen Heta Vaapusta, Janne Wikström PLM-uistimesta, Jarkko ”Fättis” Heljoranta JH-Lures’lta, Janne Koivisto Monkey Lure Factorysta, Kari Lossi Kymi Fishingiltä ja Jonas Sundfors Fåzzbitesiltä.
Mika "Haukikoira" Vornanen isännöi lauantaina 18.2. Ursuit Challenge -heittokisaa, jossa tunnetut ja vähän tuntemattomammat vapakalastajat kisaavat tarkkuusheiton jalossa lajissa.
Vapaa-ajankalastajien Mimmit kalastaa! -hankkeen tavoitteena on edistää tyttöjen ja naisten kalastusharrastusta. Vuoden 2022 aikana jo yli 500 mimmiä tutustui toimintaan hankkeen kautta. Suomen Vapaa-ajankalastajat kertovat hankkeesta venemessuilla. Lue lisää!

Kalastusoppaita messuilla

Tutut kalastusoppaat kertovat vinkkejä ja opastavat kalastuksen saloihin. Ohjelmassa myös asiaa vastuullisuudesta kalastuksessa ja kotimaisia vieheentekijöitä.

Mukana myös:

Ville-Matti Blomqvist, Pyry Granlund, Jani Haavisto, Antti Heinonen, Teemu Hiltunen, Janne Huhtanen, Antti Kalliosaari, Jani Karonen, Kalle Koivusalo, Jari Kostamo, Rami Kuparinen, Saku Laaksonen, Peter Lahti, Toni Pohjalainen, Jari Rannisto, Jani Rouvinen, Tomi Tikkanen, Mika Vallius, Hannu Vesaranta sekä Kalastajan Kanavan Jyri Kuusisalo  ja Kalastus-lehden Antti Zetterberg.

Mika Vornanen – Haukikoira kalastuspalvelut Mika ”Haukikoira” Vornanen on päätoiminen kalastusopas vuodesta 2010, yli 40 vuoden kokemuksella suurhauenkalastuksesta. Hän on valikoivan kalastuksen puolestapuhuja, jonka kotivesiä ovat eteläinen merialue. Mika kalastaa myös mielellään Malediiveilla ja järjestää kalastusmatkoja myös sinne. Vinkit heittokalastusveneen varusteluun
Kalastusopas, Buster-kalastusveneiden brändilähettiläs  Jani Ollikainen järjestää räätälöityjä kalastusmatkoja sekä kalastusoppaan palveluja Turun ja Uudenkaupungin saaristossa. Hyrräkelan ominaisuudet pintaa syvemmältä

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) edistää vastuullista vapaa-ajankalastusta, joka kestävällä tavalla ja monipuolisesti hyödyntää luontaisesti uusiutuvia kalakantoja.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry

Kierrätä vanhat jigit uusiksi

Haukitehtailla haukikannat kuntoon

 

Kalastus on suomalaisen veneilijän suosikkiharrastus

Kalastus on veneilijöille suosittua puuhaa. Kalastus tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen ja takuulla tuoretta purtavaa veneessä. Kalojen pyydystäminen on myös yksi Suomen suosituimpia harrastuksia, sillä arvioiden mukaan kaksi miljoonaa suomalaista kalastaa joskus – osa satunnaisesti, osa hyvinkin aktiivisesti.

Onkia voi ilman lupia ja maksuja

Voit onkia ja pilkkiä ilman lupia ja maksutta. Huomioi kuitenkin koski- ja virtapaikat vaelluskalojen reiteillä. Nämä on yleensä merkitty kieltomerkein. Myös joissain erityiskohteissa onkiminen ja pilkkiminen saattaa olla kiellettyä tai luvanvaraista. Onkimiseen riittää yksinkertaisimmillaan vapa, koho, siima ja koukku kastemadolla. Kalastus sopii varsinkin perheen pienemmille hyväksi tavaksi aloittaa kalastaminen. Onkiessa ja pilkkiessä pääsee myös pysähtymään hyvin ja rentouttaa mielensä.

Virvelöinti sopii hyvin veneilijälle

Veneilijän kalastukseen sopii erinomaisesti virvelöinti. Välineitä löytyy moneen lähtöön ja alkuun pääsee jo pienillä hankinnoilla. Uistimiin voi halutessaan upottaa suuriakin summia ja kehitys on mennyt hurjasti eteenpäin. 18–64-vuotiaat kalastajien tulee maksaa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi).

Lisätietoja kalastus -aiheesta ja muistakin venemessujen aiheista messuklubista

Tilaa Vene Båt -messuklubikirje. Saat rahanarvoisia lippuetuja, kuulet ensimmäisenä messujen tarjonnasta ja saat vinkkejä veneilyyn, kalastukseen ja vesiurheiluun.

Liity Vene Båt -messuklubiin