Skip to content

Pelasta Itämeri -palkinto

 

 

 

 

PELASTA ITÄMERI -PALKINNON SAI KITEEN MATO JA MULTA

Suomen Messusäätiön rahoittaman 20 000 euron Pelasta Itämeri -palkinnon sai tänä vuonna Kiteen Mato ja Multa Oy, joka on pioneeri meriruokon hyödyntämisessä kuivikkeena ja kasvualustana. Toiminta vähentää ravinnekuormitusta meressä. Ruoko on nopeakasvuinen kasvi, joka sitoo tehokkaasti hiiltä. Kun ruokopohjaisilla tuotteilla voidaan korvata turvepohjaisia tuotteita, käytön hiilijalanjälki pienenee huomattavasti. Samalla saadaan ruokojen ravinteet kiertoon. Palkinto jaettiin Vene 24 Båt -messuilla Itämeri-päivänä perjantaina 16.2.2024.

Palkinnolla tahdotaan vuosittain kiinnittää huomiota Itämeren tilaan ja palkita taho, joka on tehnyt arvokasta työtä ympäristön hyväksi. Suomen Messusäätiön rahapalkinto annetaan Vene Båt -messujen yhteydessä vuosittain henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt innovaation, ajatusmallin tai keinon, joka vaikuttaa merien ekologisen tilan parantumiseen, tuo Suomelle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu. Tänä vuonna palkinnosta kisasivat messuilla Kiteen Mato ja Multa Oy:n meriruokon hyödyntäminen, Muoviteollisuus ry:n  koordinoima KiMuRa-reitti ja Sukellusseura H2O:n meriajokasprojekti.

Raati päätti voittajasta lyhyiden pitchausten perusteella. Päätös voittajasta oli yksimielinen. Raati perusteli päätöstään sillä, että Kiteen Mato ja Multa Oy:n tuote on pitkäkestoisen kehityksen jälkeen nyt valmis ja skaalattavissa.

 

Pelasta itämeri -palkinto

Pelasta Itämeri -palkinto jaetaan venemessuilla. Palkinnolla tahdotaan kiinnittää huomiota Itämeren tilaan ja palkita taho, joka on tehnyt arvokasta työtä ympäristön hyväksi. Palkinnon saa innovaatio, ajatusmalli tai keino, joka vaikuttaa merien ekologisen tilan parantumiseen.

KATSO KRITEERIT JA SÄÄNNÖT

Suomen Messusäätiön 20 000 euron palkinto: Asia on tärkeä ja sitä halutaan tuoda entistä vahvemmin esille. Pelasta Itämeri -palkinnon voi saada henkilö, ryhmä, yhteisö tai yritys, joka on kehittänyt oivaltavan uuden konseptin, keinon tai tuotteen. Tavoite on vaikuttaa merien ekologisen tilan parantumiseen, saada Itämerelle myönteistä julkisuutta, ja mahdollisuuksien mukaan jatkojalostaa kansainvälisestikin skaalautuva kokonaisuus.

Palkinnon saajasta päättää raati, johon kuuluvat edustajat tahoista, jotka tekevät itsekin merkittävää työtä Itämeren pelastamiseksi. Raatiin kuuluvat toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöstä, toiminnanjohtaja Aija Kaski Pidä Saaristo Siistinä ry:stä, toimitusjohtaja Ville Wahlberg Baltic Sea Action Groupista ja päätoimittaja Harri Junttila Teknikka & Talous -lehdestä.

Arvioinnissa otetaan huomioon mm. seuraavia asioita. Ehdotuksen ei tarvitse täyttää kaikki näitä kohtia: 

  • on toiminnallaan ja asiantuntemuksellaan edistänyt innovaation, ajatusmallin tai keinon syntymistä
  • on kehittänyt innovaation, ajatusmallin tai keinon, josta on mahdollista kehittää merkittävä tuote tai palvelu
  • on tehnyt innovaatioita, ajatusmallia tai keinoa tunnetuksi kotimaassa ja ulkomailla
  • on vaikuttanut Suomen rooliin kansainvälisessä toiminnassa

Pelasta Itämeri -palkinto jaetaan vuosittain Vene Båt -messujen yhteydessä helmikuussa Messukeskuksessa Helsingissä.

Pelasta Itämeri -palkinto jaetaan nyt kuudetta kertaa. Palkinnon ovat saaneet aikaisempina vuosina:

  • 2019 Solar Water Solutions
  • 2020 Origin by Ocean
  • 2021 Christian Feodoroffin perustama Seaboost  ja Loviisan Veneveistämö. Kunniamaininnan sai ylitarkastaja Oskari Hanninen Tukesilta.
  • 2022 Weeefiner
  • 2023 Watec Consulting

Suomen Messusäätiö tukee suomalaista osaamista ja elinkeinoelämää jakaen vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Tunnetuin niistä on Kaj Franck -muotoilupalkinto.

Lisätietoja: Messukeskus, tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804

www.venemessut.fi #venemessut

2023 voittajat: Watec Consulting