Skip to content

Purjehdussatamassa huikeita veneilytarinoita ja pulleita purjeita

Vene Båt -messujen Purjehdussataman lava kerää suomalaisen purjehduksen ja veneilyn tähtikaartin kertomaan huikeista seikkailuista ja selviytymistarinoista.

Osta liput

Ohjelma

Purjehdussatamassa huimia tarinoita ja tärkeää ympäristöasiaa, uutena videokuvauskurssi

Venemessuilla purjehditaan isoilla vesillä ja Itämerellä. Tarjolla on seikkailuja, ympäristöasiaa, toiminnan esittelyjä, videokuvauskurssi ja historian havinaa. Esiintymässä ovat muun muassa Alaskassa veneessä asuva vapaalaskettelija, elämäntapapurjehtija Juho Karhu, Atlantin kahdesti soutamalla ylittänyt Jari Saario, yksinpurjehtija Ari Huusela sekä Huippuvuorille ja Grönlantiin purjehtinut Kari ”Ruffe” Nurmi, joka myös tuottaa tänä vuonna Purjehdussataman ohjelman. Venemessuilla kuullaan, miten Ocean Ladies purjehti viikinkien vanavedessä Suomesta Norjan merien kautta Shetlantiin. Toiminnastaan tulevat kertomaan Naispurjehtijat, jotka vuokrasivat Atlantin yli -sarjan Lintu-purjeveneen ja tekivät sillä ikimuistoisia purjehduksia. Merikarhut ja Suomen Purjelaivasäätiö tulevat kertomaan toiminnastaan Purjehdussatamaan, jossa on myös Valtameri- ja Avomeripurjehdusilta. Historian havinaa tuovat lavalle keskustelut purjehduskisoista, joita on käyty kauan sitten. Legendat nousevat lavalle, kun ensimmäisen suomalaisen maailmanympäripurjehduskilpailun veneen Skopbank of Finlandin kippari Kenneth Gahmberg ja miehistöä tulee kertomaan vuoden 1980 kisasta. Vastaavassa kisassa purjehtii nyt parhaillaan Tapio Lehtinen.

Ympäristö ja erityisesti Itämeri saa ansaitsemansa huomion perjantaisin venemessuilla. Avajaispäivänä 7.2. siellä kuullaan kaksi paneelikeskustelua, joista toisen järjestää Vene 25 Båt -messujen kumppani Baltic Sea Action Group ja Minun mereni ry. Luvassa on erittäin painavaa asiaa ja huippupaneeleja Itämeren suojelusta. Toisena messuperjantaina, Itämeripäivänä 16.2. jaetaan Suomen Messusäätiön 20 000 euron Pelasta Itämeri -palkinto pitchausten jälkeen innovatiiviselle tuotteelle, henkilölle tai ilmiölle. Silloin on myös BSAG:n paneelikeskustelu ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n ohjelmaa.

Tarinat ja nostettavat aiheet ovat uusia, mutta aivan uutta on kurssi, jossa opitaan videokuvaamaan. Ruffe tuo nyt ensimmäistä kertaa venemessuille Videokuvaus merellä -kurssin, jossa on mukana myös youtube-tähtiä Juho Karhun lisäksi BCB Veneily ja saariston tekijät.

Sunnuntaisin on lapsille suunnattua ohjelmaa, josta vastaa Suomen Purjehdus ja Veneily ry. Luvassa on muun muassa solmukoulu, erilaisia haasteita ja liikunnallista toimintaa.

Atlantin ylittänyt Jari Saario veneineen Vene 24 Båt -messuilla!

Palomies, pelastussukeltaja Jari Saario teki vuonna 2023 ainutlaatuisen Atlantin valtameren ylityksen soutuveneellä kaksi kertaa. Matkaa seurattiin tammikuusta lokakuuhun suurella kiinnostuksella. Nyt Saario on kertomassa hurjasta reissustaan, sen haasteista ja huippuhetkistä venemessuilla. Saario tuo Vene 25 Båt -messuille 7. – 16.2.2025 Helsingin Messukeskukseen soutuveneensä, jossa vietti 178 vuorokautta ja jolla souti 11 800 km.

Jari Saario suunnitteli reissuaan kuusi vuotta. Hän tahtoi haastaa itsensä ja näyttää, että suomalainen pystyy soutamaan Atlantin yli. Saario on viettänyt jo lapsena paljon aikaa soutuveneen pohjalla, kuten hän itse sanoo. Hän on harrastanut sisäsoutua intohimoisesti, urheillut aina, tehnyt kahta vuorotyötä koko elämänsä, nukkunut ja ruokaillut epäsäännöllisesti ja pystynyt aina toimimaan tehokkaasti. Edellytykset ison haasteen toteuttamiselle olivat hyvät ja haastava työ yli 20 vuotta pelastussukeltajana näytteli isoa roolia onnistumisessa. Jos menomatkalla motiivina oli itsensä haastaminen ja suomalaisen sisun osoittaminen, paluumatkalla vahvistui tavoitteeksi valonpilkahduksen tuominen ihmisille, odotusten täyttäminen sekä inspiraation ja positiivisuuden tuominen ihmisten elämään. Atlantin ylitystä seurattiin niin lasten iltasaduissa kuin vanhainkodeissakin.  Saario tahtoi jatkaa tarinaa.

Jari Saario esittelee soutuvenettään koko venemessujen ajan osastolla 6e88. Lisäksi Saario esiintyy Purjehdussatamassa Soutaen Atlantin yli ja takaisin la 8.2. klo 15, su 9.2. klo 12, la 15.2. klo 15, su 16.2. klo 12

Seikkailija Ruffe tuo Vene 25 Båt -messuille uusia tuulia

Kari ”Ruffe” Nurmi on tunnettu meriseikkailija sekä veneilyn puolestapuhuja ja ympäristöstä huolehtija. Hänen erikoisia veneilytempauksia on vuosien varrella saatu seurata eri yhteyksissä. Helsingin kansainväliset venemessut Vene 25 Båt tarjoaa nyt paikan messualueen ohjelmapisteestä, Purjehdussatamasta, jonka ohjelman Ruffe kokoaa ja tuottaa. Odotettavissa on idearikasta ohjelmaa Vene 25 Båt -messuilla 7.–16.2.2025 Helsingin Messukeskuksessa.

”Veneily on antanut minulle paljon – sen avulla pääsee suuren luonnon äärelle ja paikkoihin, joita en muuten näkisi. Veneily on harrastus, jossa saa ikimuistoisia elämyksiä ja uusia kokemuksia. Vesillä kokee vapauden tunteen, jollaista on vaikea saavuttaa missään muualla.” 

Venemessuille uutena ohjelmana Ruffe tuo mm. teemapäivän Kuvaaminen ja videotuotanto merellä. Hän on jo usean vuoden aikana vetänyt vastaavanlaisia koulutuksia, jotka ovat olleet suosittuja. Videoiden tekeminen ja jakaminen kiinnostaa kasvamassa määrin kaikenlaisia veneilijöitä. Perinteiset avomeripurjehdus- ja valtameripurjehduspäivät järjestetään edelleen. Muiden ohjelmien suhteen Ruffe on vielä salamyhkäinen. Ne paljastetaan vasta joulu-tammikuussa.