Vene ja veneilijän taidot kuntoon ennen veneilykauden alkua

Vene ja veneilijän taidot kuntoon ennen veneilykauden alkua

trossi

Kuvassa Helsingin Meripelastusyhdistyksen pelastusalus Rautauoma hinaustehtävässä. Kuva: Markku Tamminen.

Venemessut tuo aina kesän mieleen, vaikka vielä eletäänkin keskitalvea. Tulevan kesän venematkojen suunnittelu alkaa usein jo messuilta. Hyvissä ajoin kannattaa myös palauttaa mieleen turvallisuusasiat. Niin voi välttyä monelta ikävältä tilanteelta.

Suomen Meripelastusseuran vapaaehtoiset meripelastajat auttavat vesillämme yli 3000 ihmistä vuosittain. Suurin osa avunpyynnöistä tulee huviveneilijöiltä ja johtuu veneen teknisestä viasta, huollon laiminlyömisestä tai kuljettajan merimiestaidollisesta virheestä. Usein ongelmilta olisi vältytty veneen asianmukaisella huollolla ja varusteiden tarkistamisella.

Hyvissä ajoin ennen veneilykauden alkua kannattaa kerrata vesiliikenteen säännöt, navigointi- ja ensiaputaitoja sekä tarvittaessa päivittää veneen paperikartat. Keväällä, kun veneet lasketaan veteen, niiden järjestelmät tulee käydä läpi pilssin pohjalta maston huippuun, vaikka vesillelaskua onkin valmisteltu jo syksyllä esim. öljyjen ja suodattimien vaihdolla.

Ennen vesille lähtöä tarkista veneesi turvavarusteet, kuten pelastusliivit, sammuttimet ja hätämerkinantolaitteet. Tarkista myös viestintävälineiden toiminta. Polttoaineen loppuminen kesken matkan on yllättävän usein syynä vapaaehtoisille meripelastajille tulevissa avunpyynnöissä. Varmista siis, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta ja ota varmuuden vuoksi varakanisteri mukaan. Tärkeää on tutustua ennakolta säätiedotuksiin ja seurata niitä myös matkan aikana. Tee aina reittisuunnitelma kerro se myös kotiin jääville. Ja muistathan, että ainoastaan päällä olevat pelastusliivit pelastavat!

Vapaaehtoisten meripelastajien vuoden 2017 päivystyskausi alkaa huhti-toukokuun vaihteessa.

Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Sisävesillä apua saa hätätilanteessa hätänumerosta 112. Kiireettömissä ongelmatilanteissa vesillä auttaa Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 (1.5.-31.10.).

meripelastus.fi  trossi.fi