Haastattelussa meripelastaja Pihla Lehto

PihlaLehto

Turun Merenpelastusyhdistykseen kuuluva Pihla Lehto aloitti harrastuksen vuonna 2002. Hän toimii vapaaehtoisena meripelastajana Turun saaristossa.

Miten tulit liittyneeksi Meripelastusseuraan?      

Tuttu oli päällikkönä yhdistyksessä ja houkutteli minut mukaan.

Millaista toiminta on – mitä tavallisesti teet siellä?

Toimin alustemme päällikkönä ja vastaan oman aluksen toiminnasta kokonaisuudessaan meripelastus- ja avustustehtävissä sekä myös silloin, kun tehtävä ei ole päällä. Toimin myös kouluttajana yhdistyksessämme.

Mikä pitää sinut meripelastajana, mitä saat tästä vapaaehtoistyöstä?

Meripelastustoiminnan hyvä porukka, mahtavat fiilikset keikkojen jälkeen sekä haasteet ja niiden voittaminen innostavat minua. Toiminnassa pääsee myös edullisesti liikkumaan merellä hyvällä kalustolla. Toiminta on järkevää ja mukavaa tekemistä vapaa-aikana.

Parasta meripelastustyössä?

Parasta on varmasti se kiitos, joka paistaa asiakkaan huojentuneisuudesta, kun akuutti tilanne on ohi, eikä aihetta huoleen enää ole. Silloin tuntee, että on tehnyt jotain oikein.

Mikä on mieleenpainuvin muisto toiminnan parista?

Juhannuksena 2000-luvun alkupuolella meillä oli kolme tehtävää päällekkäin. Jouduimme jättämään kaksi hinauksessa ollutta asiakasta matkan varrella olleeseen saareen odottamaan matkan jatkamista, kun apua tarvitsi iäkäs pariskunta. Heidän konevikainen moottoriveneensä oli ajelehtinut kovassa aallokossa laivaväylän viereiselle karikolle ja matkustajalaivat olivat tuloillaan Turkuun päin. Saimme veneen pois karikosta ennen sen rikkoutumista aallokossa sekä ennen laivojen ohitusta.