Skip to content

Veneily lasten kanssa

Veneily on ihana koko perheen yhteinen harrastus, mutta ennen sen aloittamista on hyvä tarkistaa, että kaikilla on perusasiat hallussa.  Ja muista, että aikuisena sinä olet roolimalli: lapsi tarkkailee sinua, vaikka et sitä huomaisikaan.

Aloita opastus laiturilta

Ennen ensimmäistäkään veneretkeä perehdytä lapsi perusteellisesti laiturilla sekä veneen toimintoihin että päällikön asemaan. Käykää yhdessä läpi käyttäytymissäännöt veneessä niin sen ollessa paikoillaan  kuin liikenteessäkin. Mitä tehdään kun rantaudutaan, entä kun ajetaan aallokossa. Ja minkälaisia mahdollisia erikoistilanteita voi tulla eteen ja kuinka silloin toimitaan.

Tarkista pelastusvälineet

Tutustuta lapsi pelastusvälineisiin. Melko pienikin lapsi osaa esimerkiksi kutsua apua hätätilanteessa, jos tilannetta on harjoiteltu yhdessä. Varmista, että henkilökohtaiset pelastusvälineet ovat sekä turvalliset että toimivat. Tarkista myös, että pelastusliivi on oikeankokoinen. Liian pieni liivi ei kelluta veden varaan joutunutta ja liian suuri liivi taas tekee kellunta-asennosta vääränlaisen.

Nosta esiin hauskat asiat

Kun perusasiat on käyty läpi, keskittkää mukaviin asioihin. Veneestä käsin voi puuhailla kaikenlaista hauskaa. Kalastusharrastus saattaa viedä mennessään ja sopii erinomaisesti myös lasten kanssa veneilyyn. Uimapaikkoihin tulee lisää valinnanvaraa, kun alla on vene. Uimataito pelkästään ei riitä, vaan veneestä käsin uitaessa  pitää lisäksi ottaa huomioon virtaukset, veden syvyys sekä ohiajavien alusten laineet. Lisää hupia veneilyyn saa erilaisista liikunta- ja huvivälineistä kuten vesisuksista ja tuubista.

Kolme vinkkiä lasten kanssa veneilyyn

Kokenut perheveneilijä ja kahden lapsen isä, Bella-Veneiden tehtaan tekninen ammattilainen Klaus Lamminpää tietää, kuinka veneilystä tulee koko perheen suosikkiharrastus:

1. Hauskuus on tärkeintä!
Aloita veneilyharrastus hyvällä säällä. Miellyttävästä retkestä jää hyvä maku suuhun ja hyvät muistot kantavat aikuisikään asti. 

2. Varaa riittävästi aikaa retkeilyyn!
Lapsi on utelias ja haluaa tutustua joka lahdukkaan sekä kiipeillä kallioilla välillä. Jätä siis kiire laituriin.

3. Älä pakota!
Älä ota vastahankaista lasta veneeseen, vaan totuta aiheeseen mukavan tekemisen kautta.

Veneellä on väliä

Perheveneilyä suunnitellessa veneen valinnassa kannattaa miettiä sen sopivuutta lapsille. Perheveneeltä vaaditaan vakautta, riittävästi kiinnipitokahvoja, selkeät askelmat, helpot kulkureitit ja isot uimatasot – kuten esimerkiksi kaikissa Bella-Veneiden veneissä on.

Tutustu Bella-Veneiden eri mallistoihin:

Bella | Flipper | Falcon | Aquador

Harjoitus tekee mestarin

Kun vene on hankittu, pitää  vielä ottaa haltuun vesiliikenteen säännöt. Veneilyyn pätee samaa kuin muuhunkin oppimiseen eli harjoitus tekee mestarin. Tee yhdessä oppimisesta kivaa! Keksi venematkoilla leikkimielisiä visailuja esimerkiksi merimerkkien selityksistä ja  väistämissäännöistä sekä opeta tarkkailemaan sään vaihteluja: mitä pilvistä voi päätellä, mistä suunnasta tuulee ja miten voi tietää myrskyn lähestyvän. Tarkkailkaa yhdessä samalla luontoa ja opetelkaa eri kohteissa hyviä veneilijän käytöstapoja.

Nähdään vesillä!