Skip to content

Vene 21 Båt verkossa -ohjelma

Ohjelmalinkit päivitetään kun ohjelmat julkaistaan.

Ensimmäisen viikonlopun ohjelma
12. – 14.2.

 

Vinkkejä aloittelevalle veneilijälle – vertailussa pienet moottoriveneet

Kippari

Mitä ottaa huomioon veneen ostossa, huollossa ja säilytyksessä? Vertailussa pienet moottoriveneet mm. mökkikäyttöön. Keskustelemassa Kippari-lehdestä Ismo Virta, Pasi Nuutinen ja Tomi Peurakoski.

 

Ari Huusela Ocean Racing – Kuulumiset matkalta

8.2.2021 Tapio Lehtinen otti yhteyden Ari Huuselaan ja kokeneet purjehtijat keskustelivat kisakuulumisista. Katso mitä Arille kuuluu Vendée Globe 2020 -kisan loppuvaiheilla kun matkaa on jäljellä arviolta kolme viikkoa.

 

Yhdessä vesille -virtuaaliviikonloppu

Suomen Purjehdus ja Veneily ry

Luvassa on jännittäviä vieraita ja ajankohtaisia tarinoita muun muassa merikarhuistamme maailmalla, vastuullisista veneilyratkaisuista ja vinkkejä hyvään harrastamiseen.

 

Äärimmäistä elämää

Ari Huusela – Vendée Globe

Legendaarinen Vendée Globe, yksin purjehduskilpailu pysähtymättä maailman ympäri, vaatii valtameripurjehduskokemuksen ja hyvien merimiestaitojen lisäksi myös valtavan määrän uusimman tekniikan hallintaa. Kisassa käytettävät IMOCA-veneet ovat suorituskyvyltään äärimmäisiä ja niiden käsittelyssä toimiva tietotekniikka on sekä selviytymisedellytys että turvallisuuskysymys. Etelämeriosuudella kuvatulla videolla Ari Huusela kertoo myös elämästä veneessä, lepäämisestä ja nukkumisesta sekä hänen kisataktiikastaan ja turvallisuusajattelustaan.

 

Heittokalastusveneen varustelu

Jani Ollikainen

Kalastusopas Jani Ollikainen kertoo heittokalastusveneen valinnasta, ominaisuuksista ja varustelusta.

 

Vuoden 2021 uutuusveneiden esittely

Venemestari

Esittelyssä vuoden 2021 kuumimmat uutuusveneet.

 

Vene 21 Båt tiedotustilaisuus

Vene 21 Båt verkossa -tapahtuma: mitä se tarkoittaa?

Juha Kuusla, myyntiryhmäpäällikkö, Messukeskus

Venealan tilannekatsaus ja näkymät vuodelle 2021

Jarkko Pajusalo, toimitusjohtaja, Venealan Keskusliitto Finnboat ry

Uusi Aloita veneily -konsepti: veneilyn aloittaminen on helppoa!

Iina Airio, viestintäasiantuntija,  Suomen Purjehdus ja Veneily ry

 

Ahvenanmaan ympäri osa 1

Totalvene

Suorituskykyisellä ja merikelpoisella avoveneellä ehtii nähdä ja tehdä päivässä paljon, kuten vaikkapa kiertää Ahvenanmaan. Totalveneen Ahvenanmaan kierroksen ensimmäinen pysäkki on Havsvidden. Ota hyvä asento, rentoudu ja hyppää kyytiin!

 

Kierrätä vanhat jigit uusiksi

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry

Suomen Vapaa-ajankalastajien Koolla on väliä hanke on aloittanut jigien kierrätyksen. Kierrätettäväksi voi tuoda rikkoutuneita tai muuten käytöstä poistuneita jigejä, eli pehmovieheitä. Jigikeräysastioita löytyy kalastusvälineliikkeistä eri puolilta maata. Keräysastioihin tuodut jigit toimitetaan Captain Ollien viehepajalle, missä niistä valetaan uusia haukijigejä.

Etsi siis kaikki rikkoontuneet ja käytöstä poistamasi jigit ja vie ne lähimpään keräysastiaan. Astiaan voi tuoda kaikenkokoisia jigejä, aina mikrojigeistä isoihin haukishadeihin.

Videolla seurataan jigien matkaa keräysastiasta viehepajalla ja nähdään kuinka niistä syntyy uusia haukijigejä.
Lisätietoja ja keräysastioiden sijainti: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/jigikierratys/

 

Veneilijän koulutukset

Kivenlahden venekerho ja Suomen Purjehdus ja Veneily ry

Mitä koulutuksia veneilijälle on tarjolla? Erilaiset veneilijäkurssit antavat valmiudet itsenäiseen harjoitteluun sekä opastavat veneen käsittelyyn. Tuomas Huikko kertoo eri koulutusmahdollisuuksista.

 

Ahvenanmaan ympäri osa 2

Totalvene

Suorituskykyisellä ja merikelpoisella avoveneellä ehtii nähdä ja tehdä päivässä paljon, kuten vaikkapa kiertää Ahvenanmaan. Totalveneen Ahvenanmaan kierroksen toinen pysäkki on Käringsund. Ota hyvä asento, rentoudu ja hyppää kyytiin!

 

Virosta Riianlahdelle

Kalevi Westersund

Kalevi Westersund on pitkänlinjan matkapurjehtija HSK:lta ja SPV:n Veneilytoimikunnasta.

Jo kolme vuosikymmentä hän on viihtynyt Baltian uudelleen avautuneilla vesillä, löytäen maantieteellisiä erilaisuuksia, koskematonta luonnonkauneutta, kiinnostavia paikkoja ja ystävällisiä ihmisiä.

Baltian kaikki satamapaikat ovat jo ehtineet käydä tutuiksi, mutta usein niiden huima kehitysvauhti on päässyt yllättämään. Niin nytkin.

Viime kesän Riianlahden kierrokseltakin kertyi paljonkin kerrottavaa – katso Kalevin vinkit retkikohteisiin ja vierasvenesatamiin matkalla Virosta Riianlahdelle.

Tervetuloa tutustumismatkalle !

 

Vendée Globe – Ensimmäinen puolikas

Ari Huusela – Vendée Globe

Hyppää Ari Huuselan kyytiin ikonisen maapallon ympäri yksinpurjehduskilpailun ensimmäiselle puoliskolle. Kisan startti oli 8. marraskuuta 2020 Ranskan Les Sables d’Olonnista ja videolla pääset matkaamaan IMOCA Starkin kyydissä Biskajanlahden myrskyistä päiväntasaajan yli eteläiselle pallonpuoliskolle ja ohittamaan kaksi kuuluisaa niemenkärkeä. Mukaan mahtuu kovaa ja kevyttä keliä, korjaushommia ja rentoutumishetkiä. Joulu ja uusivuosikin.

”Welcome on board IMOCA STARK on Vendée Globe!”

 

Aalto veneilyseura – julkaisu

Aalto veneilyseura on uusi valtakunnallinen seura, joka perustuu hyväksi koettuun perinteiseen pursiseura-malliin, mutta nostaa jäsenpalvelut uudelle tasolle muun muassa Suomen suosituimpien veneilyn verkkokurssien ja uudenlaisen helpon katsastuksen osalta. Katso video, niin tiedät olisiko tämä sinun veneilyseurasi?

 

Tapio Lehtisen maailmanympäripurjehduskilpailut

Tapio Lehtinen on kokenut yksinpurjehtija, joka haluaa purjehduksillaan vaalia luonnon monimuotoisuutta ja merien hyvinvointia. Hän kertoo valmistautumisestaan seuraavaan yksin matkustamiseen seuraavalla Golden Globe Race 2022 -kilpailulla sekä Ocean Globe Reace 2023 -kilpailulle. Kilpailut purjehditaan perinteisillä veneillä ja menetelmillä, ilman digitaalista- tai satelliittitekniikkaa.

Vuoden vierasvenesatama 2021

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n ja Suomen Messusäätiön Vuoden vierasvenesatama -palkintojen jako.

Palkinnot jaetaan rannikkoalueen ja Järvi-Suomen vierasvenesatamien parhaimmistolle.

 

Vene 21 Båt Messujen veneet

Vene Båt -messujen yhteydessä valitaan vuosittain Vene Båt Messujen veneet. Valinnassa kiinnitetään huomioita erityisesti uutuusarvoon.  Messujen veneet julkaistaan nyt 23. kertaa ja valinnan tekee venelehtien toimittajista ja veneilyn asiantuntijoista koostuva raati.

 

Vuoden veneilyteko 2020

Veneilytoimittajat ry – Båtjournalisterna rf myöntää vuosittain  Vuoden veneilyteko -tunnustuksen venemessujen yhteydessä.

 

Haukikoira esittelee

Lew’s Hyper Mag

Millä kelalla kokenut kalastusopas saa parhaat saaliinsa? Mika ”Haukikoira” Vornasen esittelyssä Lew’s Hyper Mag, kevyt kela joka kestää myös kovemmassa käytössä.

Lew’s Custom Lite

Millä kelalla kokenut kalastusopas saa parhaat saaliinsa? Mika ”Haukikoira” Vornasen esittelyssä Lew’s Custom Lite, kevyt heittovarma ja käyttäjäystävällinen kela.

Lew’s Super Duty Wide

Millä kelalla kokenut kalastusopas saa parhaat saaliinsa? Mika ”Haukikoira” Vornasen esittelyssä Lew’s Super Duty Wide – suosikkikela magneettijarrulla, jota hän suosittelee jokaiselle kalastajalle.

Toisen viikonlopun ohjelma
19. – 21.2.

 

Ahvenanmaan ympäri osa 3

Totalvene

Suorituskykyisellä ja merikelpoisella avoveneellä ehtii nähdä ja tehdä päivässä paljon, kuten vaikkapa kiertää Ahvenanmaan. Totalveneen Ahvenanmaan kierroksen kolmas pysäkki on Rödhamn. Ota hyvä asento, rentoudu ja hyppää kyytiin!

 

Ihmisen hyvinvointi riippuu luonnon hyvinvoinnista

Pidä Saaristo Siistinä ry, Baltic Sea Action Group ja John Nurmisen Säätiö

Moni taho tekee arvokasta työtä vesistöjen hyvinvoinnin eteen. Mikä on ajankohtaista juuri nyt, ja mitä jokainen voi tehdä luonnon hyvinvoinnin hyväksi?

Keskustelemassa Michaela Ramm-Schmidt, Baltic Sea Action Group, Annamari Arrakoski-Engardt, John Nurmisen Säätiö ja Aija Kaski, Pidä Saaristo Siistinä ry.

 

Riianlahdelta Latviaan

Kalevi Westersund

Kalevi Westersund on pitkänlinjan matkapurjehtija HSK:lta ja SPV:n Veneilytoimikunnasta.

Jo kolme vuosikymmentä hän on viihtynyt Baltian uudelleen avautuneilla vesillä, löytäen maantieteellisiä erilaisuuksia, koskematonta luonnonkauneutta, kiinnostavia paikkoja ja ystävällisiä ihmisiä.

Baltian kaikki satamapaikat ovat jo ehtineet käydä tutuiksi, mutta usein niiden huima kehitysvauhti on päässyt yllättämään. Niin nytkin.

Viime kesän Riianlahden kierrokseltakin kertyi paljonkin kerrottavaa – katso Kalevin vinkit retkikohteisiin ja vierasvenesatamiin matkalla Riianlahdelta Latviaan.

Tervetuloa tutustumismatkalle!

 

”Haukitehtailla” haukikannat kuntoon

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry

Haukien lisääntymisalueet ovat monin paikoin vähentyneet ja tämä näkyy haukien määrässä. Runsaat petokalakannat ovat yksi hyvinvoivien vesistöjen kulmakivistä, joten niistä on pidettävä huolta!

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö vetää Haukitehdas-hanketta, jossa luodaan ja ennallistetaan hauille lisääntymisalueita. Tämän videon myötä saat haukitietoutta ja pääset tutustumaan Kotkaan perustetun haukitehdaskohteen kunnostukseen ja toimintaperiaatteeseen. Tule mukaan toimintaan tai lue muuten aiheesta lisää: haukitehdas.fi

 

Veneilijän tärkein turvavaruste: Pelastusliivit

Millaisia pelastusliivejä on, miten niitä käytetään ja huolletaan, kuinka ne toimivat. Esityksessä vertaillaan suuri joukko erilaisia paukkuliivejä. Keskustelemassa Vene-lehden Tomi Peurakoski, Marko Lysmä ja Pasi Nuutinen.

 

Ahvenanmaan ympäri osa 4

Totalvene

Suorituskykyisellä ja merikelpoisella avoveneellä ehtii nähdä ja tehdä päivässä paljon, kuten vaikkapa kiertää Ahvenanmaan. Totalveneen Ahvenanmaan kierroksen neljäs pysäkki on Glada Laxen. Ota hyvä asento, rentoudu ja hyppää kyytiin!

 

Veneen osto, rahoitus ja vakuuttaminen

Blue Ocean Oy:n Samuli Leisti ja Ville Haapio kertovat veneiden tämänhetkisestä myynti- ja ostotilanteesta sekä neuvovat oman veneen ostoon – milloin on oikea aika ostaa vene ja mitä tulee huomioida veneen ostossa? Mitä on hyvä ottaa huomioon rahoituksen ja vakuuttamisen suhteen?

 

Vendée Globe – Yksinpurjehdus maailman ympäri

Vendée Globe -kisan historiaa ja katselmus vuoden 2020 kisaan. Keskustelemassa Ari Huusela Ocean Racing -tiimin jäsen Jukka Jaskari ja purjehdusasiantuntija Ville Väresmaa.

 

Historiallinen hetki – Kap Hornin kierto

Ari Huusela – Vendée Globe

Maailman myyttisimmän kallion, Kap Hornin kierto yksin kilpaa purjehtien, maapallon ympäri on historiallista sekä suomalaisittain että pohjoismaalaisittain.

Ari Huusela kiersi tämän pelottavan niemenkärjen 25. tammikuuta.

”Elämäni kamalin lähestyminen. Ihan horroria. Matalapaine toisensa perään. 5-10 -metriset aallot, jotka yrittävät kaataa veneen. Sen päälle pienempiä aaltoja, jotka moukaroivat veneen takalaitoja. Tällä ei enää ollut mitään tekemistä purjehduksen kanssa. Se oli pelkkää selviytymistä, eivätkä pahat olosuhteet ole vieläkään kokonaan ohi. Seuraava matalapaine on nurkan takana. Olin todella poikki 100 mailia ennen Hornia”, Huusela kertoi.

Katso Huuselan kuvaama videokooste Kap Hornin lähestymisestä ja kiertämisestä legendaarisessa Vendée Globe -kilpailussa.

 

Ensiaskeleet purjehdukseen

Purjehduskoulu Rad Sails

Oletko aina haaveillut purjehduksesta? Tai onko tähtäimessä purjeveneen kipparointi omalla tai vuokraveneellä? Purjehduskoulu Rad Sailsin Matti Christersson kertoo, miten purjehdusharrastuksessa pääsee turvallisesti alkuun ja syventämään jo hankittua osaamista. Kantapään kautta opettelu ei ole veneilyssä se paras tapa lähteä liikkeelle, vaan avaimet onnistumiseen ja turvalliseen veneilyyn löytyvät helpoiten koulutuksen kautta.

 

Zer°emission

Samuli Leisti kertoo Zer°emission-mediaprojektista, jolla pyritään lisäämään tietoisuutta meriin päätyvien päästöjen ehkäisystä. Katso kuulumiset ja suunnitelmat kaudelle 2021.

Haukikoira esittelee

Lew’s Super Duty GX3

Millä kelalla kokenut kalastusopas saa parhaat saaliinsa? Mika ”Haukikoira” Vornasen esittelyssä Lew’s Super Duty GX3, jota hän suosittelee erityisesti hauen kalastukseen.

Lew’s BB1

Millä kelalla kokenut kalastusopas saa parhaat saaliinsa? Mika ”Haukikoira” Vornasen esittelyssä Lew’s BB1, alumiinirunkoinen hyrräkela naksujarrulla.

Lew’s Super Duty 300

Millä kelalla kokenut kalastusopas saa parhaat saaliinsa? Mika ”Haukikoira” Vornasen esittelyssä Lew’s Super Duty 300 – suosikkikela magneetti- ja keskipakojarruilla.

Hyrräkelan välityssuhde vs. kelan valinta

Videolla Mika ”Haukikoira” Vornanen vertaa kelojen välitystä ja sitä kuinka paljon viehettä tulee kierroksella.

Kesytä hyrräkela – hyrräkelan ominaisuudet pintaa syvemmältä

Mika ”Haukikoira” Vornanen esittelee pintaa syvemmälle hyrräkelan ominaisuuksia.

Salmo viehevinkkejä ja uutuuksia ahvenen, kuhan, kirjolohen ja hauen kalastukseen

Katso Mika ”Haukikoira” Vornasen vinkkejä vieheen valintaan.