Skip to content

Aiheena puhdas Itämeri ja vastuullisuus vesillä

Puhdas Itämeri ja vastuullisuus vesillä

Vene 21 Båt verkossa -tapahtumassa käsitellään tärkeää asiaa: vastuullisuutta vesillä liikkuessa. Ympäristön huomioiminen on vastuullisen veneilijän ja kalastajan velvollisuus – pidetään yhdessä huolta vesistöistämme.

Pelasta Itämeri

Ihmisen hyvinvointi riippuu luonnon hyvinvoinnista

Moni taho tekee arvokasta työtä vesistöjen hyvinvoinnin eteen. Mikä on ajankohtaista juuri nyt, ja mitä jokainen voi tehdä luonnon hyvinvoinnin hyväksi?

Keskustelemassa Michaela Ramm-Schmidt, Baltic Sea Action Group, Annamari Arrakoski-Engart, John Nurmisen Säätiö ja Aija Kaski, Pidä Saaristo Siistinä ry.

Suomen Messusäätiön rahoittamaa Pelasta Itämeri -palkintoa ei jaeta tänä vuonna tapahtuman yhteydessä. Palkinnonsaajaa voi ehdottaa vielä toukokuun loppuun asti ja palkinto jaetaan kesäkuussa.

Ehdota Pelasta Itämeri -palkintoa Katso keskustelu: Ihmisen hyvinvointi riippuu luonnon hyvinvoinnista

Torju näkkiä myrkyttömästi

Merirokko eli näkki on veneilijän kiusankappale. Alustaansa, kuten veneenpohjaan kiinnittynyt aikuinen merirokko on hyvin vaikeasti irrotettava. Usein merirokon kiinnittyminen pyritään estämään antifoulingvalmisteilla. Veteen liuetessaan tehoaineet ovat luonnollisesti myrkyllisiä muillekin kuin vain torjuttavaksi tarkoitetuille eliöille. Haitat kohdistuvat erityisesti herkkien rannikkovesien ja satama-alueiden eliöstöön. Myrkkymaaleille on onneksi olemassa vaihtoehtoja ja maalien käyttöä voi vähentää yksinkertaisin toimenpitein. Merirokko-video esittelee ympäristöystävällisiä tapoja pohjan puhtaana pitämiseksi.

Torju näkkiä myrkyttömästi

Järjestä omat Siisti Biitsi -talkoot!

Siisti Biitsi on Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojensiivoustalkoo-ohjelma. Kahdeksatta vuotta käynnissä oleva ohjelma kannustaa kaikkia suomalaisia osallistumaan pitämään rantojamme puhtaina! Samalla voit osallistua koko maan kattavaan kansalaistiedeprojektiin raportoimalla rannoilta löytyvät roskat.

Valitse ranta, kerää siivousryhmä kokoon ja järjestä omat talkoot. Lue lisää!

Järjestä omat Siisti Biitsi -talkoot!

 

Näin tyhjennät septitankin

Käymäläjätteiden päästäminen vesistöön on Suomessa kielletty. Rehevöityminen on Itämeren suurimpia ongelmia ja vaivaa myös monia järviä. Onneksi nykyään harva veneilijä enää tyhjentää septitankkiaan suoraan veteen. Monissa vieras -ja kotisatamissa on imutyhjennyslaitteet septitankkien tyhjennystä varten ja PSS ry:llä on noin 30 kelluvaa imutyhjennyslaitetta veneilijöiden kannalta keskeisillä paikoilla. Tiedätkö sinä, kuinka imutyhjennyslaite toimii? Katso ohjeet PSS ry:n videosta!

Näin tyhjennät septitankin

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö

Kierrätä vanhat jigit uusiksi

Suomen Vapaa-ajankalastajien Koolla on väliä hanke on aloittanut jigien kierrätyksen. Kierrätettäväksi voi tuoda rikkoutuneita tai muuten käytöstä poistuneita jigejä, eli pehmovieheitä. Jigikeräysastioita löytyy kalastusvälineliikkeistä eri puolilta maata. Keräysastioihin tuodut jigit toimitetaan Captain Ollien viehepajalle, missä niistä valetaan uusia haukijigejä.

Etsi siis kaikki rikkoontuneet ja käytöstä poistamasi jigit ja vie ne lähimpään keräysastiaan. Astiaan voi tuoda kaikenkokoisia jigejä, aina mikrojigeistä isoihin haukishadeihin.

Videolla seurataan jigien matkaa keräysastiasta viehepajalla ja nähdään kuinka niistä syntyy uusia haukijigejä.

Lisätietoja ja keräysastioiden sijainti Jiginkierrätyskampanja

 

 

 

Haukitehtailla haukikannat kuntoon

Haukien lisääntymisalueet ovat monin paikoin vähentyneet ja tämä näkyy haukien määrässä. Runsaat petokalakannat ovat yksi hyvinvoivien vesistöjen kulmakivistä, joten niistä on pidettävä huolta!

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö vetää Haukitehdas-hanketta, jossa luodaan ja ennallistetaan hauille lisääntymisalueita. Tämän videon myötä saat haukitietoutta ja pääset tutustumaan Kotkaan perustetun haukitehdaskohteen kunnostukseen ja toimintaperiaatteeseen. Tule mukaan toimintaan tai lue muuten aiheesta lisää: haukitehdas.fi

Lisätietoa haukitehtaista Haukitehtailla haukikannat kuntoon

 

Zer°emission

Samuli Leisti kertoo Zer°emission-mediaprojektista, jolla pyritään lisäämään tietoisuutta meriin päätyvien päästöjen ehkäisystä. Katso kuulumiset ja suunnitelmat kaudelle 2021.

Tutustu projektiin

ZEROchallenge

ZEROCO2challenge – yksinpurjehdusprojekti – osoittaa, että hiilivapaa ja EKOtehokas toiminta on mahdollista kaikilla elämän osa-alueilla.

Tutustu projektiin