Presidenttien veneitä

100-banneri-1

Kultaranta-veneet esillä messuilla

Kultaranta_museovirasto

Kuva vuodelta 1937, Luonnonmaa,Naantali, kuvaaja Pietinen. www.finna.fi

Venemessuilta löytyy alue, missä innokkaat veneiden kunnostajat kertovat mielenkiintoisia ja mukaansatempaavia tarinoita kunnostetuista historiallisista veneistä. Tämä on ehdottomasti alue, johon kannattaa tulla tutustumaan.

Presidentin kanslia tilasi vuonna 1921 Oy Andree & Rosenqvist Ab veistämöltä Kultaranta veneen runkonumerolla 963. Presidenttimme Ståhlberg ja Relander ovat olleet Kultarannan käyttäjiä, sillä Naantalista ei kesäpaikkaan päässyt muuten kuin veneellä. Naantalin ja Luonnonmaan yhdistävä silta valmistui 1934.

Kultaranta-vene palveli presidenttejä vuoteen 1928 saakka, jolloin valmistui suurempi Kultaranta II. Uuden aluksen valmistuminen siirsi pienemmän veneen presidentin adjutanttien käyttöön. 1930-luvulla presidentti Kallio käytti kauniilla kelillä venettä perheensä ajoihin. Kultaranta myytiin huutokaupalla 1975. Tämän jälkeen veneellä on ollut useita omistajia ja sen ulkoasu on kokenut muutoksia. Viimeksi se on liikennöinyt Velkuan Vähämaan rannikoilla ja sen tiedetään toimineen mm. saaren koululaisia kuljettaneena aluksena.

Kultaranta on löytynyt muutama vuosi sitten rantavajasta ja on käynyt massiivisen kunnostuksen MYS:n jäsenen Ismo Postareffin toimesta näyttelykuntoon. Vene on Turussa Androksen veistämöllä veistetty vuonna1921.

Kultaranta II on porvoolaisen Wileniuksen telakan veistämä vuonna 1928 ja sen kunnosti kråkölainen Anderssonin veistämö Aatos Erkon tilauksesta. Vene kuuluu Suomen Merimuseon kokoelmiin Kotkassa.

Kultaranta-web

Kuva: Ismo Postareff, Mahogany Yachting Society MYS ry /rf

Osaston muut veneet

Viime vuonna osastolla esiteltiin vaatona Ruotsista löytynyt Turun Veneveistämön Gilbert von Rettigille veistämä int. 5.5 Skylark pursi. Nyt samainen Helsingin Olympialaisiin 1952 valmistunut vene on täysin entisöity eli lähes rakennettu uudestaan. Osastolla esitellään myös täysin kunnostettu ruotsalainen keskimoottorilla varustettu ESS-båt, suunnittelija Gideon Forslund, veistäjä Forslunds varv vuodelta1959.